Weingarten
Start Aken Alpirsbach Amorbach Bad Doberan Bamberg Bronnbach Comburg Corvey Eberbach Ettal Frankfurt Freiburg Fulda Haina Hildesheim Keulen Kevelaer Limburg Lorsch Mainz Maria Laach Maulbronn Muenster Reichenau Rottenbuch Soest Speyer Ulm Vierzehnheiligen Weingarten Wienhausen Wieskirche Wismar Worms Wuerzburg


WEINGARTEN

Barok Basilica & Klooster

 

Een paar minuten van Ravensburg verwijderd ligt Weingarten met een van de mooiste barokkerken (en de grootste) van Duitsland. Beroemd is het kerkinterieur met stucwerk, het orgel en frescoĺs van C.D. Asam en het schitterende koorhek.

GESCHIEDENIS

In de eerste helft van de tiende eeuw stichtten de Welfen een vrouwenklooster bij het dorp Altdorf. Na de brand van 1053 wordt deze abdij voor benedictinessen verplaatst naar de Martinsberg en Weingarten genoemd. In 1056 worden de nonnen vervangen door monniken uit AltomŘnster. Op zijn laatst in 1191 komen dorp en klooster aan de Hohenstaufen. Zowel de Welfen als de Hohenstaufen hebben het klooster veel goederen geschonken. In 1268 wordt het klooster volgens een vermelding uit 1274 rijksonmiddellijk. In 1419 laat de abt het nonnenklooster in Hofen bij Friedrichshafen opheffen. De rijke bezittingen worden verenigd met die van Weingarten. Het dorp Altdorf wordt de bestuurszetel van de landvoogdij Opper-Zwaben, die ook de protectie van het klooster uitoefent. De landvoogdij komt in 1486 in handen van Oostenrijk, zodat de abdij het risico loopt de rijksvrijheid kwijt te raken. Verdragen van 1531 en 1533 weten dit te voorkomen. Een groot deel van het gebied blijft wel onder het gezag van de landvoogdij. In 1614 worden de heerlijkheid Blumenegg en St. Gerold gekocht van de graaf van Sulz-Klettgau. St. Gerold wordt in 1648 verkocht aan de abdij Einsiedeln. In 1685/1740 wordt de halsheerlijkheid als rijkspand verworven. De bezittingen in de Vintschgau in Zuid-Tirol gaan in 1694 verloren. De bezittingen in Hofen worden in 1702 omgezet in een prioraat. De tot de rijksridderschap behorende heerlijkheid Brochenzell wordt in 1721 verworven van de familie Van Humpis. Brochenzell vormt een exclave.


In de Reichsdeputationshauptschluss (mooi woord...) van 25 februari 1803 wordt Weingarten met Hofen in artikel 12 toegewezen aan de vorst van Nassau - Dillenburg (dat is de prins van Oranje). Als heerlijkheid Weingarten gaat het dan deel uitmaken van het vorstendom Nassau - Oranje - Fulda. In 1804 wordt de exclave Blumenegg in Vorarlberg verkocht aan Oostenrijk. Artikel 24 van de Rijnbond - akte van 12 juli 1806 stelt de heerlijkheid Weingarten met uitzondering van de heerlijkheid Hagnau onder de soevereiniteit van het koninkrijk WŘrttemberg: de mediatisering. De heerlijkheid Hagnau wordt onder de soevereiniteit van het groothertogdom Baden gesteld. Ook de niet-soevereine rechten verliest de prins echter wegens zijn pro-Pruisische houding. In november wordt er beslag gelegd op zijn bezittingen en in 1808 worden ze hem ontnomen.

De kerk lijkt op de Sint Pieter in Rome, hoewel ze maar half zo groot is. Toch is het een immens groot gebouw. Binnen bevinden zich enkele schitterende plafondfresco's van Assam, maar ook de gebeeldhouwde en ingelegde koorstoelen van Feuchtmayer zijn zeer het bekijken waard. Het grote orgel van Gabler wordt ook wel eens de Teufelsorgel genoemd.  De orgelpijpen zijn op een slimme wijze tot torens verwerkt om de ramen van de gevel niet aan het zicht te onttrekken.
 


UIT ONS VERSLAG

Dat doel is Weingarten, de satellietstad van Ravensburg op zoĺn 5 km gelegen, vroeger Altdorf geheten. Samen tellen deze twee steden zoĺn honderdduizend inwoners. We bezoeken er de imposante, op een heuvel gelegen Basilica, het grootster barokke kerkgebouw ten noorden van de Alpen. Gereed gekomen in 1723. En inderdaad, groot is-ie, bijna 110 meter lang. De top van de koepel bevindt zich op 66 meter hoogte. Het interieur is erg licht, in tegenstelling tot de gotische kathedralen die we gewend zijn. Er is ruim gebruik gemaakt van trompe dĺoeils, iets wat Clim direct opvalt. In het koor valt het mooie houtgesneden koorgestoelte van Feuchtwanger en de levendige frescoĺs van meesterschilder Asam op. Het orgel is reusachtig en telt naar men zegt precies 6.666 pijpen.

Naast de kerk ligt een klooster, in de zestiende eeuw gesticht door de dynastie van de Welfen, een adellijke familie die nu nog steeds gelieerd is aan de koningshuizen van Windsor en Hannover in Groot-BrittanniŰ. Op straat valt ons op dat de wegen bezaaid zijn met vertrapte paardenvijgen, ze zijn vers, want je kunt ze nog steeds goed ruiken. Later lezen we dat juist vandaag de Blutrit heeft plaats gevonden, een traditionele processieoptocht met een relikwie, begeleid door 3.000 ruiters in frak en met cilinderhoed op en omlijst door 80 muziekkorpsen. Dat hebben we dus gemist.

De rest van de stad bekijken we niet meer. Gezien de vele fietsen en jonge mensen moet hier een universiteit of iets dergelijks liggen. Dat blijkt te kloppen: Weingarten heeft een Paedagogische Hochschule (lerarenopleiding), gevestigd in onder meer het klooster. Tegenvoeter Ravensburg daarentegen kan bogen op een Economische Hochschule.

Vorige Start Volgende


Laatste update: september 2013

ONZE  ANDERE  REISVERSLAGEN

ALASKA   /  ARGENTINI╦  ARMENI╦ /  AUSTRALI╦   /  AVONTUREN  /  BALKANREIS  /  BELGI╦  /  BELIZE   /  BULGARIJE  /  CANADA   /   CALIFORNI╦   /   CHILI   /   CHINA   /   CUBA   /   CURAăAO   /   CYPRUS   /   DENEMARKEN   /   DUITSLAND   /  ECUADOR   /   EGYPTE   /   ENGELAND   /  ESTLAND  /  FILIPPIJNEN  /  FINLAND   /  FOTOSITE  /  FRANKRIJK  GEORGI╦GRIEKENLAND  /  GUATEMALA   / HONGARIJE   /IERLAND   /    INDIA  /  INDONESI╦  /    IRAN  /   ISRA╦L  /   ITALI╦   /  JORDANI╦   /   KRETA   /   KROATI╦   /  LETLAND   /   LITOUWEN   LUXEMBURG  /   MADEIRA   /   MALEISI╦   /   MALLORCA   /  MALTA  /   MAROKKO   /   MEXICO YUCATAN   /   MEXICO  /  NEPAL   /   NEW YORK   /   NOORWEGEN   / OEKRA¤NE /   OEZBEKISTAN   /  OOSTENRIJK  /   PARAGUAY   /   PERU   /   POLEN   /  PORTUGAL  /   REISFOTO'S   / ROEMENI╦   ROERMOND/ RUSLAND   /   SCANDINAVI╦   /   SICILI╦   /   SINGAPORE   /   SLOVENI╦   /  SLOWAKIJE SPANJE   /   SRI  LANKA   /   SYRI╦   /   THAILAND   /  TSJECHI╦   /   TUNESI╦   /   TURKIJE   /   UNESCO - SITE   /   URUGUAY   /   USA    /  WERELDERFGOED    WERELDFOTO'S / ZUID-AFRIKA  /   ZWEDEN   ZWITSERLAND 

Andere websites van Jos Schmitz

Duitse kerken en kloosters  /  Duitse kastelen en paleizen   /   Zanggroep Vocus   /   Schilder Pantaleon Hajenius   /   Hanzesteden   /   Pedac 1971 ReŘnie   /   Ramakers ReŘnie   /   Kunst van Anna Czerniawska   /   Wereldfotoserie   /   Reisfoto's Jos en Clim   /   KNS Gilde Opleidingen  /  De stad Roermond  /  Wereldmuziek Matiz